Sport en cultuur

Informatie over het coronavirus
HOME  |  Sport en cultuur

Sport en cultuur

#Corona Denk om elkaar. Houd vol. Schagen Samen Sterk.

Corona maatregelen met ingang van 28 november 2021

Bovenop de maatregelen van 13 november 2021 zijn de volgende maatregelen aan de orde.

De aanscherping van de openingstijden van de amateursport is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Ook de bioscopen en theaters, musea, pretparken en sportscholen moeten om 17.00 uur dicht. Dit betekent dat na 17:00 uur geen wedstrijden en trainingen meer kunnen plaatsvinden. Bij wedstrijden overdag is publiek niet toegestaan.

De maatregel gaat in de nacht van zaterdag op zondag om 5.00 uur in voor zowel de binnen- als buitensport, sportscholen en duurt tot en met zaterdag 18 december.

Georganiseerd buitensporten, zoals bootcamps, is na 17.00 uur wel toegestaan met maximaal vier personen (exclusief begeleider) en op 1,5 meter afstand.

Voor de professionele sport geldt een uitzondering; profs mogen 's avonds wel trainen of wedstrijden spelen. Professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur, maar daarbij mag geen publiek aanwezig zijn.

De regels worden op 14 december opnieuw beoordeeld.

Maatregelen met ingang van 13 november 2021

Vrijdag 12 november 2021 heeft het kabinet aanvullende maatregelen op de maatregelen vanaf 6 november 2021 ingesteld welke met ingang van 13 november 2021 van kracht zijn.

De aanvullende maatregelen zijn:

Regels voor uitgaan

Evenementen duren tot 18.00 uur.
Met een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats. 
En met niet meer dan 1250 mensen in een zaal.

Bioscopen, theaters en concertzalen blijven wel langer open. 

Regels voor sporten

 • Er mag geen publiek bij sport. Niet bij amateurs en niet bij betaalde sporten.
 • Sporten en sportwedstrijden mogen. Binnen en buiten. Voor amateurs en betaalde sporters.

Maar hoe zit het met kinderen die nog hulp nodig hebben bij het omkleden?

Het antwoord is: ja, dat mag. Het kabinet schrijft in een toelichting op de nieuwe coronamaatregelen dat ouders hun kinderen mogen helpen met omkleden in de kleedkamer, mits zij beschikken over een coronatoegangsbewijs. Die krijg je als je bent gevaccineerd, genezen of recent negatief getest. 

Daarna dienen ouders de sportclub of het zwembad te verlaten. Daarmee wil het demissionaire kabinet het aantal contactmoment zoveel mogelijk beperken.

Maatregelen vanaf 6 november 2021

Mondkapjesplicht

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

 • alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen;
 • overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken;

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs

De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openhouden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Voor een aantal sectoren is het gebruik van coronatoegangsbewijzen verplicht. Deze aangewezen sectoren kunnen alleen open met de inzet van coronatoegangsbewijzen. Dit gold tot nu toe voor:

 • horeca binnen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
 • bij culturele plekken zoals bioscopen, theaters en concertzalen. 

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken.

Het gebruik van het coronatoegangsbewijs is dan ook verplicht voor onder meer:

 • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs verplicht is: in horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen sectoren. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten. Dit geldt niet voor bibliotheken.
 • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
 • Sportbeoefening op binnensportlocaties vanaf 18 jaar, zoals: sportscholen, sportzalen en zwembaden. Dit geldt voor lessen, trainingen, recreatief sporten en bij wedstrijden. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnensportlocaties, inclusief sportkantines en terrassen, kleedkamers en andere binnen voorzieningen in de gehele sport. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.
 • Het kabinet ziet af van het besluit om het coronatoegangsbewijs te verplichten voor buitensport.
 • Er is een wettelijke uitzondering voor professionele sporters.  
 • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
 • Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.  
 • Er is een wettelijke uitzondering voor bijv. professionele acteurs en toneelspelers.

Voor de geldende regels en richtlijnen voor uw vereniging of instelling, kunt u de website van de Rijksoverheid raadplegen.